Lokale partijen…

Het blijft altijd een bijzonder fenomeen: lokale partijen. Los van het feit dat het natuurlijk een prachtige verworvenheid is van onze democratie, vraag ik me altijd af waarom mensen het idee hebben dat ze beter af zijn met een lokale partij? Uiteraard kan het te maken hebben met hun aansprekende lijsttrekkers, kandidaten of programma’s, maar vaak heeft het meer te maken met de perceptie dat lokale partijen pas écht betrokken zijn bij hun gemeente. En dat is nu juist de grootste misvatting!

Met slogans als “Bij lokale problemen hoort een lokale partij”, “Geen binding met de landelijke politiek waardoor wij de inwoners vanuit een breed en lokaal perspectief kunnen dienen” en “De enige echte lokale partij met hart voor de buitendorpen en behoud van de eigen identiteit”, proberen zij zich te profileren als een partij die midden in de samenleving staat en het beste is voor de inwoners van de gemeente. Maar hoe werkt het dan als we over de gemeentegrenzen heen moeten kijken met ontwikkelingen zoals Foodvalley of gemeentelijke samenwerking op het gebied van zorg? Zijn we dan het beste af met partijen die zich vooral alleen richten op de eigen gemeente?

Partijen met hun oorsprong vanuit een landelijke vereniging hebben veel meer toegevoegde waarde. Allereerst zijn de lokale raadsleden (minstens) net zo betrokken bij hun eigen gemeente als de raadsleden van lokale partijen. Zij staan ook midden in de samenleving en proberen er als volksvertegenwoordiger alles aan te doen om de lokale uitdagingen aan te pakken. Geen enkel verschil met de puur lokale partijen.

Op de tweede plaats hebben volksvertegenwoordigers van landelijke partijen vaak goede relaties met hun partijgenoten in de omliggende gemeenten. Hierdoor kunnen problemen breder worden besproken en aangepakt, waardoor er effectiever en efficiënter kan worden gewerkt. Tevens kunnen zij de leerpunten van andere gemeenten delen, waardoor dezelfde fouten in Ede minder gemaakt hoeven te worden. Wederom een reden om vooral geen puur lokale partij te kiezen.

Tot slot zijn er zaken waarvoor een provinciale of landelijke lobby nodig is. Denk maar aan projecten zoals Foodvalley, waar zowel door de provincie als het Rijk wordt bijgedragen. Deze lobby werkt vaak niet alleen via de formele lijnen, maar ook achter de schermen vanuit de diverse fracties in de gemeente naar hun collega’s in de provincie of het Rijk. Deze lijnen bestaan niet voor de lokale partijen en zij kunnen daarom ook hier veel minder in betekenen.

Kortom, veel redenen om vooral niet voor een lokale partij te kiezen en ik hoop dat onze inwoners zich ook bij de komende verkiezingen goed realiseren dat bij de grote ontwikkelingen voor de gemeente Ede in de komende jaren, een stevige basis nodig is waarbij ook de relatie naar de omliggende gemeenten, de province en het Rijk blijven bestaan.

Geef een antwoord