Is Ede klaar voor een cyberaanval?

Naar aanleiding van de recente cyberaanval bij de gemeente Hof van Twente wilde de fractie van de VVD weten hoe het er in onze gemeente voorstaat en heb ik vragen gesteld tijdens het vragenuurtje op de Politieke Dag Ede (PDE) van 10 december.

De gemeente Hof van Twente zat midden in een (weken)lange ellende veroorzaakt door een cyberaanval. Uitkeringen, e-mails, vergunningaanvragen en andere persoonlijke gegevens waren ‘gegijzeld’ door cybercriminelen en er werd een groot bedrag aan losgeld gevraagd in de vorm van bitcoins om de gegevens weer vrij te geven.

En dit nog los van het feit dat de gemeente al een paar dagen ‘plat’ lag en gegevens onbedoeld in de handen zijn gekomen van criminelen…

Het risico van dergelijke aanvallen wordt echter steeds groter en wanneer het misgaat blijkt vaak dat de basisbeveiliging ontbreekt en er gebrek is aan gedegen crisismanagement.

Als VVD fractie maakten wij ons ook zorgen over de veiligheid van de gegevens van ónze inwoners en ondernemers, en hadden naar aanleiding van de gebeurtenissen bij gemeente Hof van Twente de volgende vragen:

  • Is de digitale basisveiligheid van de gemeente Ede voldoende op orde?
  • Op welke wijze worden medewerkers weerbaar(der) gemaakt tegen digitale dreigingen om het risico voor onze gemeente zo laag mogelijk te houden?
  • Heeft de gemeente een protocol dat in werking treedt als een dergelijke situatie toch zou optreden?

Tijdens de politieke dag werden de vragen, bij afwezigheid van onze eigen wethouder Hester Veltman, beantwoord door wethouder Leon Meijer.

Wij waren blij om te horen dat onze basisbeveiliging goed op orde is. De laatste jaren is er extra geïnvesteerd in het verbeteren van de beveiliging van onze ICT-infrastructuur en worden medewerkers regelmatig getraind om de weerbaarheid te verhogen. Dit zal ook in de komende jaren worden voorgezet. Ook bij een daadwerkelijke cyberaanval ligt een protocol klaar om in te kunnen grijpen waar nodig.

Als fractie waren we blij om te horen dat het bij ons beter op orde lijkt dan in Hof van Twente. Wij zullen het (samen met onze wethouder) blijven bewaken.

Bekijk hier mijn interview op XON (Ede TV):

 

Geef een reactie