Raadsexcursie Euregio Rijn-Waal

Bij het aantreden in de gemeenteraad kun je aangeven of je in een bepaalde commissie wil plaatsnemen. Ik heb mijzelf aangemeld als vertegenwoordiger van Ede in de Euregio en ben in een van de eerste raadsvergaderingen van de nieuwe periode gekozen als zogenaamd ‘Euregioraadslid”. Gemeente Ede heeft op dit moment vier vertegenwoordigers (afhankelijk van de grote van de gemeente).

De Euregio Rijn-Waal ( https://www.euregio.org/ ) is een Nederlands-Duits openbaar lichaam, waarbij ca. 55 gemeenten en regionale overheden zijn aangesloten. De Euregio Rijn-Waal heeft als belangrijkste doel de grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van economie en maatschappij te verbeteren en te intensiveren.

In het werkgebied van de Euregio Rijn-Waal bestaan veel mogelijkheden voor een sterke economische en maatschappelijke ontwikkeling. De Euregio Rijn-Waal brengt partners bij elkaar om gezamenlijke initiatieven te starten en helpt mee om daarvoor eventueel benodigde subsidie te verkrijgen.

Op donderdag 13 juni zijn we met een delegatie van de raad uit Ede op excursie geweest naar de Euregio. Na een ontvangst op het kantoor in Kleve door de voorzitter (Ulrich Francken, burgemeester Weeze) zijn we bijgepraat over de ontwikkelingen in de Euregio, welke projecten er in Ede plaatsvinden en hoe bedrijven voordeel kunnen halen uit de Duits-Nederlandse samenwerking.

Aansluitend zijn we op bezoek geweest bij het bedrijf Wystrach om meer te horen over het bedrijf en hoe zij met gelden van de Europese Unie in staat zijn geweest om diverse opslag- en transportmiddelen voor waterstof te ontwikkelen. Een goed voorbeeld!

Ik hoop in de komende jaren als Euregioraadslid een bescheiden bijdrage te kunnen leveren aan de Euregio, waarbij we ook als Ede maximaal profiteren van een goede samenwerking tussen de beide landen.

Geef een reactie