Blog EdeDorp.nl – Naar het einde van de wereld

In Ede hebben we een bijzonder fenomeen. Een groep (kritische) volgers van de Edese politiek is gestart met wekelijkse blogs over zaken die spelen in onze gemeente. Zij publiceren deze blogs op hun website EdeDorp.nl en op social media.

De blogs zijn kritisch, stevig en meestal ook zeer actueel. Je kunt het met ze eens of oneens zijn, maar het is natuurlijk fantastisch om een dergelijke groep betrokken Edenaren te hebben die de gemeentelijke actualiteit zo volgen. Hulde!

Medio april had ik de eer om een blog te mogen schrijven als gastcolumnist. Bij deze mijn bijdrage:

“Normaal kijk ik niet zoveel TV, maar deze dagen lukt me dat af en toe wel weer eens. Eén van mijn favoriete programma’s is Floortje naar het eind van de wereld. Ik kan elke keer weer genieten van de bijzondere plekken die onze aarde te bieden heeft en hoe mensen ervoor kiezen om daar te leven.

En ja, ik weet dat we met z’n allen die zwaar gesubsidieerde reisjes van haar betalen, maar ieder zijn ‘guilty pleasure’. Om er nog maar 1 in de groep te gooien, ik ben ook een grote fan van het Eurovisie Songfestival en kan niet wachten tot het in 2021 alsnog in Nederland gaat plaatsvinden.

Terug naar Floortje…

Als ik terugkijk, zoek ik altijd afleveringen die mij extra interesseren en vaak zijn dat de koudere, arctische gebieden. De kou, ongerepte natuur en bijzondere manier van leven spreekt mij daarbij erg aan.

Afgelopen week heb ik een aflevering gekeken over Spitsbergen, een plek waar ik samen met mijn vrouw twee jaar geleden ben geweest. Een bijzondere wereld en een echte aanrader om eens te bezoeken! Deze aflevering startte met de volledige zonsverduistering die Floortje, samen met een grote groep ‘eclips watchers’ mocht aanschouwen. Een prachtig spektakel! Veel euforie over de snelheid waarmee de maan voor de zon schoof, de volledige verduistering en hoe het daarna weer licht werd. En dan specifiek de pracht van de corona (de lichtkrans rondom de verduisterde zon…).

Pas toen realiseerde ik de treffende gelijkenis met de ‘corona’ die ons dagelijks leven op dit moment bezighoudt.

Bij een volledige zonsverduistering wordt het ineens heel snel donker, vergelijkbaar met de snelheid en heftigheid waarmee het coronavirus om zich heen heeft gegrepen in de wereld.

Daarna is het donker, maar is er ook een prachtige rand van licht te zien. Je zou dat kunnen vergelijken met alle prachtige initiatieven die ontstaan om elkaar te helpen, het licht in de duisternis. Het fijne van een zonsverduistering is natuurlijk dat het dan ook snel weer licht wordt en hopelijk gaat dat nu ook weer gebeuren.

De mooiste foto’s van een zonsverduistering worden altijd gemaakt van de corona. Hopelijk kunnen we naast alle ellende die de huidige crisis brengt, ook mooie beelden maken van de dingen die ons momenteel samenbindt, zodat we ze niet vergeten.

Ik hoop oprecht dat we in de toekomst blijven denken aan onze corona en altijd het licht blijven zien in donkere tijden!

Sterkte allemaal en blijf gezond.

Bart”

Geef een reactie