Social media en politiek

Eerlijk is eerlijk: Ik ben een grote liefhebber van social media! En dan gebruik ik met name Twitter, Facebook en LinkedIn, alhoewel ik uiteraard ook een Instagram account heb,

Naast het volgen van anderen, vind ik het ook leuk om af en toe de discussie op te zoeken. Zeker als het gaat om politiek, maar ook binnen mijn vakgebied vind ik het leuk om zo nu en dan mijn mening te delen.

Social media wordt steeds vaker een onderdeel van het maatschappelijk debat en in sommige landen is het zelfs een manier om verandering teweeg te brengen. Mooi toch?

Helaas heeft het geven van je mening op social media ook steeds ruwere kantjes en respect in de communicatie (zoals je die in een normaal gesprek wel zou krijgen) is soms ver te zoeken. De veiligheid van het geven van een (soms anonieme) reactie achter een online account is kennelijk makkelijker dan het echte debat. En dat gaat soms wel erg ver.

Martin Sommer schreef er in de Volkskrant al een aardige blog over: https://www.volkskrant.nl/opinie/martin-sommer-als-gebruikers-met-de-billen-bloot-gaan-is-gescheld-en-getrol-snel-afgelopen~a4556770/ Misschien moeten we die anonieme reacties wel verbieden? Zal het dan veranderen? Ik weet niet of dat de oplossing is…

Ik zal mijzelf echt niet snel van social media af laten jagen en kan ook wel tegen een stootje, maar heb mezelf wel voorgenomen om respectloze of ronduit asociale reacties maar te gaan negeren. Het voegt niets toe en geeft dit soort mensen alleen maar een podium.

Laten we vooral flink het maatschappelijk debat blijven voeren op social media, maar wel een beetje met respect graag…

Mijn social media links:

Geef een antwoord